Caravaggio – The Incredulity of Saint Thomas

Toma & Ucenicii lui Hristos = oameni necredincioși și fricoși ? După testele picate înainte de răstignire, ucenicii continuă seria examenelor, fără notă de trecere. Chiar dacă au umblat trei ani de zile în prezența fizică a Mântuitorului, chiar dacă au văzut cu ochii lor foarte multe minuni, ucenicii nu credeau că El este Dumnezeu și uitau ce le spunea. Pe nedrept, doar Toma este numit Toma necredinciosul, ca și cum ar fi fost singurul ucenic necredincios. Toți ucenicii au fost necredinioși ! Iata ce spune Biblia:

Luca 24:6-11 Nu este aici, ci a înviat. Aduceţi-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galilea, când zicea că Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit, şi a treia zi să învieze.” Şi ele şi-au adus aminte de cuvintele lui Isus. La întoarcerea lor de la mormânt, au povestit toate aceste lucruri celor unsprezece şi tuturor celorlalţi. Cele ce au spus aceste lucruri apostolilor, erau: Maria Magdalina, Ioana, Maria, mama lui Iacov, şi celelalte, care erau împreună cu ele. Cuvintele acestea li se păreau apostolilor basme, şi nu le credeau.

Doar după ce Domnul Isus, li sa aratat când stateau încuiați de frica iudeilor și le arată semnele cuielor și rana din coasta Lui, abia atunci ucenicii cred cu adevărat că El este Dumnezeu !

Toți ucenicii au fost necredincioși, fricoși și uituci !

Toma nu era împreuna cu ucenicii în seara zilei Învierii, și nu a crezut ucenicii cand aceștia i-au spus că li s-a arătat Domnul Isus . Dar o săptămână mai tarziu cand Domnul Isus li se arata a doua oara, Toma era si el acolo împreuna cu ceilalți ucenici si face o afirmatie plina de credință „Domnul meu şi Dumnezeul meu !”

Ioan 20:19-20 În seara aceleiaş zile, cea dintâi a săptămânii, pe când uşile locului unde erau adunaţi ucenicii erau încuiate, de frica Iudeilor, a venit Isus, a stat în mijlocul lor, şi le-a zis: „Pace vouă!” . Şi după ce a zis aceste vorbe, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Ucenicii s-au bucurat, când au văzut pe Domnul.

Ioan 20:25-28 Ceilalţi ucenici i-au zis deci: „Am văzut pe Domnul!” Dar el le-a răspuns: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.” După opt zile, ucenicii lui Isus erau iarăşi în casă; şi era şi Toma împreună cu ei. Pe când erau uşile încuiate, a venit Isus, a stat în mijloc, şi le-a zis: „Pace vouă!” Apoi i-a zis lui Toma: „Adu-ţi degetul încoace, şi uită-te la mâinile Mele; şi adu-ţi mâna, şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios.” Drept răspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” „Tomo” i-a zis Isus „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut.”

Ioan 2:22 Tocmai de aceea, când a înviat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că le spusese vorbele acestea; şi au crezut Scriptura şi cuvintele pe care le spusese Isus.

Concluzii:Ucenicii lui Hristos = oameni necredincioși și fricoși

Da, ucenicii lui Hristos pot fi oameni necredincioși și fricoși !

Dacă nu înțelegem că omul fără Dumnezeu, este doar o mână de țărână neputinciosă, vom avea așteptări nerealiste de la oameni iar diavolul va profita de lipsa noastră de pricepere și înțelepciune ! Oricine nu veghează în rugăciune și nu este atent poate cădea în orice ispită !

Credința în Isus Hristos care A MURIT ți a ÎNVIAT, transformă ucenicii Domnului Isus din oamenii fricoși, în martiri. Călăuziți de Duhul lui Hristos, coborât la Rusalii, 10 ucenici din 11, mor ca martiri pentru credința în Isus Hristos ! Inclusiv Toma, moare ca martir în Madras (India), străpuns de o lance !

Încrederea noastra trebuie să fie doar în Dumnezeu ! El este Singurul care are putere sa ne țină pe fiecare lângă El până la capăt ! Trebuie sa avem înțelegere și îngaduință pentru semenii noștri care cad uneori în ispita necredinței și a fricii. Să recunoaștem smeriți că și nouă ni s-a intâmplat în aceste ispite iar Dumnezeu a avut îndelungă răbdare cu noi !

Așa să ne ajute Dumnezeu !

Inapoi la Articole…

Urmarește-ne pe Instagram

Lasă un răspuns